Home Tuinieren Onze poezen Fotogalerie
Het idee Tot in 2000 was onze tuin een doorsnee Belgische tuin met centraal het gazon en daar  rond een grote verzameling planten en struiken verspreid over een aantal borders. Lelijk was het geheel niet en velen vonden hem zelfs mooi maar ons boeide hij niet meer want in één oogopslag was het geheel te overzien.
Daarom gingen we vele tuinen bekijken en raadpleegden we talloze boeken en tijdschriften. Jammer genoeg zijn deze tuinen meestal veel groter dan ons lapje grond en krijg je op papier enkel details te zien en dus gingen we schetsen maken. Al vlug kwamen we tot de conclusie dat we ofwel een samenraapsel uittekenden van wat we in andere tuinen zagen of we een afgietsel ontwierpen van wat we reeds hadden. Omdat we iets innovatief wilden dat qua stijl aanleunde bij en een uitbreiding was van de woning, kozen we er uiteindelijk voor een tuinarchitect aan te spreken. Dat bleek al snel een zeer moeilijke opgave te worden want mijn wens, een tuin die de uitstraling van een Engelse landschapstuin, het klassieke van een Franse tuin en de rust van een Japanse tuin heeft en daarbij nog knus maar toch open moest zijn, rustig en tijdloos doch tezelfdertijd een grote variëteit aan planten moest bevatten - bleek menig ontwerper af te schrikken.
De eerste zon, de laatse sneeuw - maart 2004
Als tuinontwerpster houdt zij van een strakke, minimalistische vormgeving met hier en daar een gedurfd accent. In haar tuincreaties introduceert ze een strakke bestrating en werkt graag met houten terrassen en metalen constructies. Daarbij houdt ze steeds rekening met de omgeving en de wensen van haar opdrachtgevers. Haar specialiteit is het ontwerpen van daktuinen. Onze tuin ontwerpen, was dan ook een uitdaging maar het resultaat werd een verrassend, hedendaags concept waarin onze wensen volledig te voorschijn kwamen.
Niet alleen qua vormgeving was het ontwerp innoverend maar ook qua gedachte had Katelijn Goedgebeur zich in onze leefwereld - het doel van Freddy is zoveel mogelijk landen te verkennen en andere culturen te ontdekken - ingeleefd. De tuin is een wereld van warme, zonnige en koele, schaduwrijke plekjes waarin planten en bomen uit verschillende werelddelen gedijen. Wie binnen stapt in de tuin, wordt geconfronteerd met grote plantvlakken. Hier werd rekening gehouden met mijn idee "Eenheid in verscheidenheid". Per vlak werd gekozen voor één plantensoort en harmoniserende kleuren.
Water, bron van leven- zomer 2005
Een harmonie van kleuren en vormen is het hoofdthema in de schaduwtuin. De schaduwtuin, ingeplant op een deel van de tuin waar vroeger het gazon na elke regenbui herschapen werd in een moeras, herbergt een assortiment aan varens en astibes. Zijn spiegelbeeld is een border van halfschaduw en zonne-minnende vaste planten aangeplant in een raster van geometrische vormen en kleuren. Een weids tonend gazon met daarin 5 hoogstam sierappels en stapstenen geeft ruimte aan de tuin. In het voorjaar is het gazon een tapijt van verwilderde gele narcissen. Wat niet mocht ontbreken in het concept was een waterpartij. Een kanaal parallel aangelegd langs het pad naar de Mediterrane tuin verbindt deze met het terras aan de woning en mondt uit in een strakke vijver met als enige beplanting gele lissen en enkele enorme ligularia's. De waterlelies vormen een focuspunt in het waterkanaal.
Licht en schaduw - september 2004
Tot we kennismaakten met Katelijn Goedgebeur, van opleiding filoloog, die door toedoen van haar echtgenoot gepassioneerd werd door tuinen.
Waarnemingen, het grootste natuurplatform van Nederland en België
Plant(en)namen
Jardinage
A la découverte des végétaux
Tips en weetjes voor de tuin ... - Conseils et faits intéressants à savoir pour le jardin ...
© DSF production
Up
A la découverte des végétaux
Wilde planten, beschrijvingen en afbeeldingen van 2064 soorten vaatplanten
Wilde planten determineren op uiterlijke kenmerken
Tuinieren