© D.S.F. Production
Karnak Karnak is een tempelcomplex aan de oostoever van de rivier de Nijl ten noorden van Luxor in Egypte. Het complex is mogelijk het grootste religieuze bouwwerk ter wereld en de meest bezochte archeologische plaats in Egypte, na de Piramiden van Gizeh.

Tempel van Karnak.

Gedurende tweeduizendjaar werd er aan deze tempel gebouwd of verbouwd. Door een laan van Ramsfinxen, het heilig dier van Amon, gaan we naar deeerste pyloon. Met hun grote gebogen horens en hun verweerde koppen kijken de rammen droefgeestig voor zich uit. De eerste pyloon, de grootste ter wereld, is een bijdrage an de Ptolemaeen die ten tijde van de Romeinen regeerden. Deze pyloon werd nooit afgewerkt, vandaar dat de brede muren geen enkel relief vertonen. Achter de tweede pyloon ligt de zuilen zaal met honderd vierendertig gigantische zuilen. De derde pyloon is versierd met reliefs van de oorlogsvoerende Seti I tegen de Syriers en Ramses II die vecht met de Hittieten. In de smalle hof tussen deze en de vierde pyloon stonden vier obelisken. Deze stellen de zonnestralen voor. Op een hoge sokkel aan de rand van het heilig meer zit een scarabe van Amenophis III. Dit insect was het symbool van de zon en het steeds weerkerend leven. Het meer werd gebrukt voor processievarten en rituele wasbeurten. In het meer werden meer dan zeventieduizend bronzen en circa zevenhonderd stenen beelden teruggevonden.

Tempel van Karnak-Klank en lichtspel.

Onder een schitterende sterrenhemel wachten we op de voorstelling. Met de woorden “De avond heet u welkom en brengt u vrede, U allen die op reis zijt door Opper-Egypte” werden we in het tempelcomplex binnengeleid. We wandlen door de verlichte zuilengallerijen. het kleurenspel geeft het oude Karnak zijn oude glorie terug: wanttekeningen, standbeelden, zuilen en obelisken worden tot leven gebracht. We luisteren naar de grootste daden van de farao’s en de geschiedenis van hun bouwwerken.

Karnak

Ten tijde van de farao's was de tempel van Luxor en deze van Karnak verbonden via een lange processieweg. We treden deze majestueuze tempel binnen via een laan afgezet met ramsfinxen, het heilig dier van Amon. De eerste pyloon is de grootste ter wereld maar werd nooit afgewerkt. Overweldigend is de zuilenzaal, die een woud aan gigantische zuilen herbergt. Wandelend door het complex ontdekken we obelisken, gigantische farao beelden en een scarabee, het symbool van de zon en het steeds wederkerende leven. s'Avonds is er een klank- en lichtspel waarbij de bezoeker door de verschillende zalen wordt geleid tot aan het heilig meer waar de geschiedenis van de tempel, waaraan ruim twee duizend jaar gebouwd of verbouwd werd, tot leven komt.