© D.S.F. Production
Gizeh Gizeh is een voorstad van de Egyptische hoofdstad Caïro. Gizeh ligt aan de westelijke oever van de Nijl, en circa 20 km ten zuidwesten van het centrum van Caïro. Gizeh is het bekendst om de sfinx en piramiden op het Gizeh-Plateau, net ten westen van de stad.

Gizeh.

Langs de Piramidelaan versierd met piramidevormige struiken rijden we naar Gizeh. De piramiden liggen net op de grens tussen stad en woestijn. Degeometrische vormen die op grote afstand perfect lijken, geven zodra we naderen hub geheim prijs. De schijnbaar gladde oppervlakte bestaat uit ontelbare blokken steen trapsgewijs op elkaar gestapeld.

Cheops pyramidi.

Deze pyramide is met zijn honder zevendertig meter de grootste van de drie. Ze werd opgebouwd met ruim tweehonderddertigduizend reusachtige steenblokken. Door de dievengang gaat men binnen, lopend over een lange kippenladder gaat het naar boven. Verder komen we in een lange gallerij en dan zijn we in de grafkamer. Het is er broeierig heet, benauwd en muffig.

Chefrens pyramidi.

Deze geeft de indruk de grootste te zijn, nochtans is hij enkele meters kleiner dan de Cheopspiramide. Dit gezichtsbedrog kwam tot stand doordat de piramide op hogere grond werd gebouwd. De originele gipsbekleding is aan de top nog steeds te zien.

Mykerinos pyramidi.

Deze is de kleinste pyramide. Ze is zessenzestig meter hoog. Onderaan gebruikten men granietblokken en bovenaan werd ze met kalksteen afgewerkt. Rondom zien men mastaba’s waarin hovelingen, vrienden en familieleden van de koning werden begraven. Aldus bleven ze in de buurt van de vorst.

Daltempel.

Via de dodentempel met zijn zuilgalerije komen we in de Daltempel van Chefren. Deze werd gebouwd met gladde graniet blokken en bekleed met albast. De Sfinx of Aboe el Houl werd uit een rotssteen gebeeldhouwd als een liggende leeuw met het hoofd van Chefren en bewaakt zijn piramide en dodentempel.

Zonnebrak

Naast de piramide van Cheops is een groot gat waar men de zonnebark uit sycomaarhout vond, waarmee Cheops naar de andere wereld werd vervoerd. Ondanks het fijt dat hij in stukken uit elkaar gevallen was, was het hout goed bewaard en werd hij als een puzzel in elkaar gestoken en tentoon gesteld. De bruine linnen bekleding werd opnieuw aangebracht en de roeispanen op hun plaats gestoken.

Gizeh

In Gizeh staat het achtste wereldwonder, de 3 piramiden, de graftomben van Cheops, Chefren en Mykerinos en de vele mastaba's waarin familieleden, vrienden en hovelingen begraven lagen. Hun geschiedenis wordt verteld in het klank- en lichtspel dat er elke avond opgevoerd wordt. In Sakhara staat de trappiramide, de oudste piramide van Egypte. Hier bezoeken we ook de grafkamer van Ti. De adembenemende schoonheid van de fresco's stellen het dagelijkse leven van de oude Egyptenaren voor.