Samye-Gyantse-Sakya

Toen deze in Tibet aankwam, gaf hij de geesten en demonen het ultimatum zich

tot het boeddhisme te bekeren of te verdwijnen. Ze kozen voor de eerste optie

en beloofden daarbij voortaan Tibet en bovenal de dharma te beschermen met

dezelfde wil en kracht waarmee ze tot dan toe het boeddhisme hadden

bestreden. De demonen werden onder het gezag van Gyalpo Pehar geplaatst,

Die was tot de beschermer van het klooster Samye gemaakt In het klooster

bevindt zich het orakel van Samye, een medium van Gyalpo Pehar en het meest

befaamde orakel van Tibet. De Utse is omgeven door vier verschillende

pagodes, elk met zijn unieke kenmerken, kleuren en symboliek.

Zoals de zwarte Pagode, De Rode pagode heeft een opvallende aardse rode

kleur. De groene pagode staat op een hoge sokkel en heeft meerdere nissen

met beelden.Tenslotte de Witte Pagode. Volgens de legende bevat deze pagode

relikwieën van de Tathagata en heilige Mani-schatten, waardoor het een plaats

van grote zegeningen is. De buitenste cirkelmuur om het klooster is meer dan

een kilometer lang, een meter dik en drie tot vier meter hoog. Er zijn vier

toegangspoorten. Op de ronde kloostermuren staan 1008 Chortens. Deze

stupas beelden de Chakra’s uit. Aan de buitenmuren kunnen de pelgrims

ontspannen.

We verlaten Tsetang en volgen de Yarlung Tsangpo rivier westwaarts. Op vele van de bergpassen zijn linten met gebedsvlaggen gespannen. De valleien zijn groen, maar het omliggend berglandschap is dor , met hoge zandduinen. Voor de gids is het landschap saai. Op de hoofdwegen in tibet is er traject controle. Voor we het volgende dorp binnen rijden houden we een pauze, zodat onze gemiddelde snelheid onder het toegestane ligt. Tijd om even de benen te strekken en de boeren op het veld gade te slaan. We naderen Samye. Het stadje ligt op een 170 tal km van Tsetang. De duren en ramen van de huizen zijn prachtig versierd. Ook zijn er vele pelgrims. Tijd voor de lunch. Daarna rijden we naar het nabij gelegen Samye klooster. Het cirkelvormig, als een mandala, gebouwde Samye Klooster is het oudste klooster van Tibet. Het klooster dateert van het einde van de 8e eeuw en gebouwd ten tijde van koning Trisong Detsen, die een overtuigd boeddhist was. Hij had Shantarakshita, een Indische abt, uitgenodigd het boeddhisme in Tibet uit te dragen. Samye is als een complex van gebouwen die een centrale tempel omringen zoals de Chenresigkapel en de Jowo Sakyamunikapel. De centrale tempel of Utse wordt verondersteld de mythische berg Meru voor te stellen. De bouw ervan verliep niet voorspoedig. De schuldigen zouden de lokale godheden en demonen zijn die niet enthousiast waren over het project. Pogingen om deze demonen te verdrijven mislukten en Shantarakshita zag zich gedwongen de koning te melden dat deze taak boven zijn vaardigheden en mogelijkheden lag. Hij adviseerde de koning om de hulp in te roepen van een tantrische meester, Padmasambhava. Padmasambhava.

Via een lange brug steken we de Jarlung Zangbo rivier over

Deze meandert door de vallei. We rijden langs kleine plattelands dorpjes.

We houden halt bij een plaatselijk klooster en gunnen onze chauffeur een

rustpauze.

Regelmatig moeten we stoppen voor een politie controle en voor registratie. De rit gaat nog enkele km verder langsheen de rivier. We rijden de Gampa vallei binnen. Hier start een spectaculaire klim naar de Gampa-la pass. Een nep politiewagen maant de wagens aan om voorzichtig te rijden. Deze route wordt ook de Vriendschapssnelweg genoemd en verbindt Lhasa met Katmandoe in Nepal. Op de flanken van de berg, grazen Yaks. Een eerste uitzicht punt bevindt zich op 3889 meter. Er staat een gebouw omringd met torens, versierd met gebedsvlaggen.
De top van de Gamba-la pass bevindt zich op 4990 meter boven de zeespiegel. Hier hebben we een wijds uitzicht over het Yamdrok-tso meer, Een van de 3 heilige meren van Tibet. Toeristen kunnen er zich laten vereeuwigen met grote honden of met versierde Yaks. Het Yamdrok meer ligt op een hoogte van 4441 meter. Dit meer is ontzettend groot. Er liggen negen eilanden in het meer en de zijkanten hebben een grillige vorm. Het meer heeft een prachtige diepgroene kleur en wordt daarom ook wel eens Green Jade Lake genoemd. De omgeving van het meer is kaal, en de bergen kunnen met sneeuw bedekt zijn.We dalen af naar de oevers van het meer.Een voettocht rond het hele meer duurt 7 dagen. Wanneer een Dalai Lama overlijdt, gaan Tibetaanse monniken naar dit meer om de volgende Dalai Lama te vinden in de vorm van een jongen waar de ziel van de overleden Dalai Lama naartoe is gegaan. Er worden dan op ceremoniële wijze heilige artikelen aan het meer aangeboden, in de hoop dat het meer de nieuwe Dalai Lama onthult door een weerspiegeling in het water van hem te laten zien. We rijden enkele uren langs de oevers van het meer. In de omgeving liggen kleine dorpen verscholen. We steken de Karo la pass over. Deze ligt op een hoogte van 5039 meter. De omgeving is versierd met gebedsvlaggen. We maken een kleine wandeling naar een gebedstoren,
van waaruit we een prachtig zicht hebben over de met sneeuw bedekte bergen De Gambala berg met een hoogte van 5374 meter domineert de omgeving. Gambala betekent in het Tibetaans ‘ niet te passeren” Na een laatste blik op de uitlopers van het Yambrok meer rijden voor we verder naar Gyantse.
In de late namiddag bereiken we Gyantse De stad ligt op 3.977 meter hoogte, aan de Weg van de Vriendschap, en is de 3de grootste stad van Tibet. In het centrum van de stad ligt het fort van Gyantse, ook wel Gyantse Kumbum genoemd. Deze is gebouwd in de 9e eeuw door Pelkhortsen, een zoon van keizer Langdarma uit de Yarlung-dynastie. Dit fort werd in de 14e eeuw omgebouwd naar een Tibetaans klooster, het Palcho klooster. Het klooster heeft vier verdiepingen, 108 kapellen en duizenden muurschilderingen. S ’Avonds is het feeëriek verlicht. S’ morgens bezoeken we het Pelkor Chode klooster. Bij het binnengaan heb je een goed uitzicht op de verdedigingsmuren van Gyantse. Het Pelkor Chode klooster werd in 1418 gesticht door de eerste Panchen Lama. De Pelkor Chode was ooit een samenstelling van 15 kloosters die drie verschillende orden van het Tibetaans boeddhisme samenbrachten. Het klooster is bekend om zijn Kumbum stoepa, de grootste chorten in Tibet en is een architectonische wonder. De witte chorten bevat een schijnbaar eindeloze reeks met muurschilderingen gevulde kapellen en biedt een prachtig uitzicht vanaf de bovenste verdiepingen.
We overnachten in het Ye Ti hotel. Vandaag is het 5 uur rijden naar Sakya.Het Tashi Lhunpo-klooster is gelegen in Shigatse, de tweede grootste stad van Tibet. Het is een van de zes grote Gelugpa-instellingen. Het werd in 1447 gesticht door Gendun Drup, de leerling van Tsongkhapa. Gendun Drup werd met terugwerkende kracht de eerste Dalai Lama genoemd. In het klooster verblijven een 900 Tashi Lhunpo Monikken. Zij zijn herkenbaar aan hun rode schoenen. Het klooster is de woonplaats van de Panchen Lama. Na de Daila Lama is hij de 2de belangrijkste Lama in Tibet, In het complex zijn er verschillende graf stupa’s gewijd aan een Panchen Lama We bezoeken de graf stupa van de 4de panchen Lama. De Kelsang-tempel is het hoofdgebouw van het complex. Monniken verzamelen zich op de grote open binnenplaats voor de tempel voor gezang en festivalvieringen. Op de hoeken van het gebouw zijn mystieke beelden verwerkt. De daken zijn met goud beslagen. Het hakenkruis, ook wel bekend als de swastika, symboliseert levenskracht, geluk en heiligheid. De muren zijn prachtig versierd met Boeddha beelden. In de bijgebouwen van het tempelcomplex wonen de monniken. We vervolgen onze weg naar Sakya. Ook hier zijn vele heuveltoppen versierd met gebedslinten.
Voor we Sakya binnen rijden brengen we een bezoek aan een platteland dorpje. Koeienvlaaien worden op de muren te droge gelegd en dienen als brandstof voor het koken en de verwarming van het huis. We komen aan in Sakya. , hier staan twee kloosters, aan weerszijden van de Trum-chu.
Het noordelijke klooster op een heuvel werd grotendeels gereduceerd tot pittoreske ruïnes, en ondergaat restauratiewerkzaamheden. Het ander klooster bevind zich in het centrum. Het kenmerk van de Sakya-regio is de kleur van de gebouwen. In tegenstelling tot het standaard witgekalkte gebouwen die je elders in Tibet ziet, zijn de gebouwen van Sakya asgrijs met witte en rode verticale strepen. De kleuring symboliseert de Rig Sum Gompo (de drie-eenheid van bodhisattva's) en staat als een teken van Sakya-autoriteit. Sakya betekent letterlijk 'bleke aarde'. Ronde het centrum van Sakya staan verschillende grote en kleien stupa’s. Van aan het hoofdplein wandelen we het stadje in. We worden geconfronteerd met de asgrijze kleur van de woningen.Het voelt koud en somber aan, in tegenstelling met de bewoners welke uiterst vriendelijk zijn. We nemen onze intrek in het Sakya hotel. De buitenkant van het klooster is spectaculair. Het is omgeven door hoge zwart gekleurde muren met wachttorens op alle vier de hoeken.De primaire kleuren van het klooster zijn wit, rood en zwart.Deze kleuren vertegenwoordigen drie Bodhisattva's : de Wijsheid Boeddha, de Mededogen Boeddha en De Boeddha van de Macht. Sakya speelde een essentiële rol in de Tibetaanse geschiedenis. Het was ooit het centrum van het politieke leven in Tibet. Tijdens de heerschappij van het Mongoolse Rijk sloten Sakya Lama's een bondgenootschap met de Mongoolse Khan. Door die alliantie werd het Mongoolse rijk bekeerd tot het Tibetaans Boeddhisme. De hoofdcongreshal Lhakhang Chenmo, gesticht in 1268, is een indrukwekkend bouwwerk met 16 meter hoge muren en het is het enige oude gebouw dat niet verwoest werd tijdens de culturele Revolutie. Aan de ingang staan Lokpala’s, de beschermgoden van de Tibetaanse tempels. Langs de muren van de hal zie je grote beelden van Boeddha's. Deze beelden bevatten relikwieën van Sakya-abten. De Boeddha in het midden bevat