Tibet-Lhasa

We komen aan in het uiterst moderne treinstation van Lhasa. We worden door onze gids op typische Tibetaanse wijze verwelkomd. De eerste indrukken zijn overweldigend mede door de immense hoogte en de heldere lucht, Lhasa is een moderne en nette stad gelegen op 3656 meter hoogte We checken in in ons hotel in de Barkhor-wijk, het oude centrum van Lhasa. Na een korte rustpauze gaan we op pad om de stad te verkennen. Barkhor, is een gebied met smalle straatjes en een openbaar plein rond de Jokhang-tempel. Barkhor was altijd populair als godsdienstige centrale plaats voor pelgrims in Tibet. De naam is afgeleid van de Tibetaanse benaming voor pelgrims in Tibet, letterlijk: iemand die een rondgang maakt om een heilige plaats. We bezoeken de Jokhang-tempel, het heiligste boeddhistische klooster in Tibet, Hher zien we pelgrims die gebedsvlaggen ophangen en gebeden prevelen. De Jokhang tempel, of ‘House of the Lord’ is de belangrijkste boeddhistische tempel in Lhasa. De tempel is gebouwd in het jaar 647 door de stichter van Lhasa, Songsten Gampo. Hij liet ook het Potala Paleis bouwen. De Jokhang tempel wordt gezien als het spirituele hart van Tibet. De tempel is een belangrijk boeddhistisch bedevaartcentrum en veel mensen lopen in en rondom de tempel. Jokhang is niet geheel in Tibetaanse stijl gebouwd maar bevat ook invloeden uit Indonesië, Nepal en de bekende Tang-dynastie. Monniken lezen voor uit de heilige geschriften. In de kapel bevinden zich het meest vereerde voorwerp van het Tibetaans boeddhisme, de Jowo Shakyamuni, een standbeeld van Gautama Boeddha op de leeftijd van twaalf jaar. Het tempelcomplex is de afgelopen eeuwen sterk uitgebreid en beslaat een terrein van ongeveer 25.000 m². De tempel telt vier verdiepingen en de daken bestaan uit vergulde bronzen tegels. Op het dak staan naast het dharma-wiel twee beroemde standbeelden met gouden herten. Het dakterras biedt een mooi uitzicht over de Barkhor wijk en het Potala paleis in de verte.
Rond de Jokhangtempel lopen veel Tibetaanse gelovigen zoals steeds in wijzerzin.. Ze laten hun gebedsmolen draaien. Tijdens de eerste en de laatste draai wordt het gebed of de mantra, dat in de molen zit, uitgesproken. Daar tussenin gaat het gebed wel door maar hoeft hij niet hardop gezegd te worden. Een bekende mantra is ‘Om mani padme hum’.of eer aan de juweel in de lotus. Deze Jokhang tempel is voor de Boedisten wat Mekka is voor de moslims. De mensen komen van heinde en ver te voet naar deze tempel. De nomaden komen in het voor hen stille seizoen en draaien er hun hand niet voor om tot 3000 km te stappen. Daar aangekomen gaan ze dan hun zonden belijden. Rond de hoofdtempel staan kleinere tempel waar de gelovigen kunnen bidden en offers brengen. Na het bezoek aan de Jokhang tempel kuieren we door de straatjes van Barkhor Waar marktkraampjes staan opgesteld en lokale producten verkocht worden. Voor ons avondmaal kiezen we een plaatselijk restaurant uit.
Vandaag staat het Potala-paleis op het programma, de voormalige residentie . van de Dalai Lama. Dit imposante paleis, gelegen op een heuvel met uitzicht over de stad, is een UNESCO-werelderfgoed. Het Potala paleis is het winterpaleis van de Dalai Lama en dat al sinds de 7e eeuw en staat symbool voor het Tibetaanse boeddhisme. Het Rode Paleis is het spirituele hart van het gebouw met verschillende kapellen. In de kapellen van de vijfde en de dertiende Dalai lama staan enorme, met goud en edelstenen versierde grafstoepa's. Het Witte Paleis kreeg vooral een logistieke en administratieve functie. Het Potala paleis is gebouwd op de berg Marpori (de rode berg) in Lhasa. De berg steekt zo'n 130 meter boven het omliggende dal uit. We bewonderen de prachtige architectuur, de muurschilderingen en de heilige boeddhistische beelden. Het hogere deel van het Witte Paleis is toegankelijk vanaf een binnenplaats. Deze toegang heeft drie trappen naast elkaar. De middelste mocht alleen door de Dalai lama gebruikt worden. Op de bovenste verdieping bevinden zich de twee woonvertrekken van de Dalai lama, het westelijk en oostelijk zonneschijnappartement. Er onder ligt de oostelijke zaal voor politieke ceremonies. Vanop de bovenste terrassen hebben we een mooi uitzicht over Lhasa. Via de achterzijde van het Potala paleis dalen we af naar het Lukhang park. Hier bevinden zich enkele stupa’s en gebedsmolens.
Het Lukhang meer is ontstaan tijdens de aanleg van de Potala. Van hieruit werd aarde afgegraven die voor mortel werd gebruikt, waardoor een put achterbleef die later met water opgevuld werd. De Lukhang, of Kapel van de Drakenkoning, werd gebouwd door de zesde Dalai Lama om hem gunstig te stemmen (en ook om als toevluchtsoord te gebruiken).Via de grote laan voor het Potalapaleis wandelen we naar het grote volksplein. In het midden van het plein staat het monument van de bevrijding van Tibet
Vanop een nabij gelegen heuvel heeft men een goed uitzicht over het paleis. Aan de linkerzijde van het Potala paleis staat een witte stupa. Hier kan doorheen gewandeld worden. Op een nabij gelegen terras verzamelen vele fotografen. Het is de uitverkoren plek om een foto shoot te maken gekleed in traditionele klederdracht. Ook het Volksplein is geliefd bij de fotografen. S’ avonds is het de moeite waard door Lhasa te wandelen.
DSF Production