Home Beijing Chinese muur-Chengde Luoyang Xian Kunming Yangshuo Ping An Chongqing-Yangtze rivier Shanghai Galerie

Beijing

DSF Production
Peking of Beijing is de hoofdstad van China. De stad is reeds sinds de stichting van de Qing-dynastie in 1644 de hoofdstad van China. Het handelscentrum wordt gedomineerd door moderne architectuur,De auto is alom tegenwoordig. We starten ons bezoek aan het Tian an men plein. Het traditioneel beeld van de vele fietsende chinezen behoort tot het verleden. De noordzijde wordt gedomineerd door Tian’an Men. Vanop deze poort daterend uit de Ming dynastie maakte Mao op 1 oktober 1949 de stichting van de Volksrepubliek China bekend. Zijn enorme portret hangt er nog steeds. De poort is ook de toegang tot de Verboden stad.
Het Tiananmenplein of het Plein van de poort van de Hemelse Vrede, is 765 meter lang en 282 meter breed. Hier brak in de zomer van 1989 het studentenprotest uit. Het plein is omgeven door overheidsgebouwen, zoals de grote hal van het volk in neoclassicistische stijl en zetel van het Chinese parlement. Centraal op het plein staat het monument voor de Helden van het volk. Het is opgericht in 1958 en versierd met bas-reliëfs van episoden uit China’s revolutionaire geschiedenis. Aan de rechterzijde van het plein staat het Nationaal Museum. Ten zuiden op het plein staat het Masoleum van Mao. Hier ligt het gebalsemd lichaam van Mao. De in de diepvrieskamer bewaarde kist is enkel s‘ ochtends en s’ middag te bezoeken. Het Masoleum wordt omringd door revolutionaire standbeelden.
Ten zuiden van het Tian an men plein staan 2 poorten de Qian Men en de Jian Lou. De Qian men ook wel de Zhenyang men genoemd huisvest het historisch museum van Beijing. De Jian Lou is een boogschutterstoren en werd gebouw tijdens de Ming dynastie. Via de boogschutters toren komt de bezoeker in de autovrije Qian men straat. Het is een winkelstraat met vele restaurants waar je de traditionele pekingeend kan proeven.
Het oude treinstation van Beijing is nu het Chinese spoorwegmuseum. Militairen en politie zijn alom aanwezig op en rond het Tian an men plein. Het nationaal centrum voor uitvoerende kunsten is het is het operagebouw van Bejing. Het ellipsvormig gebouw is gedeeltelijk bedekt met titaniumplaten en gedeeltelijk met glas. Het gebouw dat plaats biedt aan 6500 toeschouwers wordt weerspiegeld in de omringende vijver. Het werd ontworpen door de Franse architect Paul Andreu. Voor de lokalen zit de werkdag er op. Wij keren terug naar ons hotel via de omwallingen van de verboden stad.
Vandaag brengen we een bezoek aan de verboden stad. We gaan binnen de stad binnen via de Noord ingang. Hier is het merkelijk minder druk dan aan de zuidingang aan het Tian an men plein. We komen op het binnenhof via de poort van de Goddelijke Moed.Het binnenhof bevat 3 indrukwekkende paleizen en de privévertrekken van de Keizer. De keizerlijke bloementuin dateert uit de tijd van de Ming keizer Yongle. Het symmetrisch ontwerp omvat paviljoenen tempel en een rotstuin. We vergapen ons aan de pracht van de Oostelijke paleizen. Ten zuiden van de westelijke paleizen ligt een netwerk van smalle steegjes die verbonden zijn met een doolhof aan kleinere zalen Bijzonder mooi is het paleis van de Eeuwige lente. In de kleinere zalen van het paleis woonden de keizerlijke concubines. We verkennen verder het binnenhof . In het paleis van de aardse rust bevinden zich de leefvertrekken van de Ming keizerinnen. De zaal van de eenheid werd door de keizerin als troonzaal gebruikt In de troonzaal werden de jaden keizerlijke zegels bewaard.
Ten zuiden van het binnenhof staat het Paleis van de Hemelse reinheid. We komen in een open gedeelte. Een grote rode muur omringt het buitenhof. Via de poort van de Hemelse reinheid betreden we het Buitenhof, het centrum van de verboden stad. Hier bezoeken we de zaal van de Duurzame Harmonie Vooraan staan 4 bronzen ketels gevuld met bluswater, gebruikt in geval van brand. Het dakwater moet het gebouw tegen brand beschermen. De zaal van de Middelste Harmonie diende voor officiële ceremonies. Ze is omgeven met fraai versierde terrassen. De zaal van de Opperste harmonie is de grootste zaal van de verboden stad. Ze werd gebruikt voor  belangrijke gelegenheden  zoals de kroning  van een keizer. De middelste fraai versierde trap van de Marmeren Rijbaan mocht enkel door de keizer worden gebruikt. Links van de zaal van de Opperste Harmonie liggen de kantoren van het keizerlijk secretariaat. De poort van de opperste Harmonie heeft een 24 meter lange zaal die oorspronkelijk gebruikt werd voor het ontvangen van gasten en tijdens de Qing dynastie voor banketten. De ingang wordt bewaakt door Chinese leeuwen. De mannelijke leeuw met een bal en de leeuwin met een welpje. Dit is het gouden water. Er liggen vijf bruggen, die de hoofddeugden van het confucianisme symboliseren, over het Gouden Water dat van west naar Oost stroomt in een ontwerp gebaseerd op de riem die hooggeplaatste ambtenaren droegen. De verboden stad, het symbolisch centrum van het Chinees universum, was tot 1920 het exclusieve domein van het keizerlijk hof en hoge functionarissen. In 1949 werd het opengestel voor het publiek. We verlaten de verboden stad via de Meridiaan poort. Vanaf het balkon inspecteerde de Keizer zijn leger en voerde hij ceremonies uit om het begin van een nieuwe kalender te vieren. De toegangspoort is versierd met een aantal geluks-knopen.
In eerste instantie lijkt Beijing een zeer moderne stad, maar tijdens een wandeling door de stegen, hutongs genoemd, leert de bezoeker de charme van het oude Beijing kennen. Doordat de families samenleefden in deze traditionele wijken, ontwikkelde zich een sterke gemeenschapsband Een hutong is ommuurd en bestaat uit nauwe straatjes met kleine huizen, meestal slechts 1 woonlaag hoog. De meesten hadden slechts één of twee kamers, die dienstdoen als keuken, leefruimte, slaapkamer en wasruimte. Toiletgebouwen staan aan de buitenzijde, waar de bewoners tegelijk, gescheiden door tussenschotten, hun behoefte kunnen doen. In het oude China werden straten gedefinieerd door hun breedte. In de Hutongs waren straten niet breder dan 9 meter. In de hutongs van Peking komen steegjes voor van slechts 40 centimeter. We kuieren verder door deze gezellige wijk. In de vele restaurants kan je de specialiteit van Beijing proeven. Peking eend, een keizerlijk maal, is wellicht het bekendste gerecht uit de Noord- Chinese keuken. De klokkentoren, Zhong Lou, is een uit 1745 stammend gebouw, die een vroegere, afgebrande toren vervangt. In de toren hangt een 4.5 meter hoge klok. Tijdens het lentefestival kunnen bezoekers de klok luiden n dit zou geluk brengen. Tegenover de klokken toren staat de trommeltoren, Gou Lou en is gebouwd op de noord-zuidmeridiaan die de verbodenstad en het Tian  an menplein middendoor snijdt. In de toren staan 25 trommels, een grote en 24 kleine. Trommelaars sloegen op de trommels om het uur aan te geven. Dagelijks kunnen de bezoekers er een voorstelling bijwonen.
Wij brengen een bezoek aan een voormalige complex van militaire fabrieken. Het Dashanzi compex satt nu gekend onder het 798 Art District En wordt gebruikt als hippe creatieve ruimtes.Men vindt er verschillende gallerijen, zoals de 798 Photo Gallery en het Ullens Center for Contemporary Art, waar werk van gevestigde en aanstormende Chinese kunstenaars te zien is. Op straat vind je installatiekunst tussen boetieks met eigenzinnige mode en artistieke cadeaus. We brengen een bezoek aan een zijde productie gallerij Hier krijg je een overzicht van de zijde productie in China die rond 4000 v c ontstond. We volgen de productie : zijde wordt gemaakt door zijderupsen, waarvan de bekendste de Bombyx Mori is, ook wel moerbeirups. Deze rups heet zo omdathet in z'n korte leven voornamelijk moerbeibladeren eet. De cocon die de rups spint is gemaakt van de zijde die wij gebruiken voor onze kleding en andere textiel. We keren terug naar het centrum van Beijing. Aan de muren van grote parken kan men dagelijks de krant raadplegen. In de omgeving van ons hotel ligt het Qian Hai meer. Het is een gezellige buurt met vele bars en restaurants.Voor de stadbewoners is het een uitgelezen plaats om zich te ontspannen. Ten zuiden van het Qian Hai meer ligt het Bei Haipark. De Keizerlijke tuin werd in 1925 na meer dan 1000 jaar opgesteld voor het publiek.In het midden van de Bei Hai ligt het jade eiland, dat mogelijk is opgeworpen bij het uitgraven van het meer. Erop staat de Witte Dagoba. De witte Dagoba is een stoepa in Tibetaanse stijl die werd gebouwd ter ere van het bezoek van de 5 de Dalai Lama in 1651. Van op het terras van de pagode heeft men een uitzicht over het Bai Hai meer En de Jing Shan tempel op de tegenover liggende heuvel. Onder de enorme dagoba ligt Yongan SiEn bestaat uit een serie kleinere tempels.De avond doet zijn intrede. De Witte Dagoba wordt feeëriek verlicht.Aan het Qian Hai meer kont het nachtleven op gang. Het maakt niet uit waar in China je komt. Overal zul je mensen vinden die ‘s avonds of ‘s  ochtends samen komen om te dansen. Mannen en vrouwen samen, of grote groepen vrouwen alleen. Meestal wordt er in de buurt van een park, of op een groot plein gedanst.
De 26ste olympische zomer spelen werden in 2008 in Peking gehouden Met elfduizend atleten, miljoenen bezoekers en een kostenplaatje van tientallen miljarden euro’s waren het de grootste en duurste Olympische Spelen ooit. Hoewel de atleten de stad alweer verlaten hebben, kun je vandaag de dag nog steeds het Olympische Park bezoeken met daarin onder andere het Nationale Stadion,en het Olympische Zwembad Verreweg het bekendste gebouw in het Olympisch Park is het Nationale Stadion, vanwege zijn vorm ook wel bekend als het Vogelnest. Dit was het stadion waar de openings- en sluitingsceremonies van de Spelen, de voetbalfinale en alle atletiek-wedstrijden gehouden werden. Het door een Zwitsers en een Chinees architectenbureau ontworpen stadion is een bijzonder bouwwerk. Of eigenlijk twee bouwwerken, want het binnenste deel met het sportveld en de rode betonnen kom met de tribunes staat namelijk los van het buitenste deel, de gevlochten grijze kolommen die gedeeltelijk de tribunes bedekken. In totaal waren er tijdens de Spelen 91,000 zitplaatsen. Een ander bouwwerk in het Olympisch Park dat hoge ogen gooit is het Olympisch Zwembad, dat ook wel bekend staat als de Waterkubus Het is gebouwd als een vierkant blok om de ronde vormen van het Nationaal Stadion dat er tegenover staat te compenseren, terwijl de bubbels symbool staan voor water. Het Olympisch Zwembad is het resultaat van samenwerking tussen een Chinees en een Australisch ontwerpbureau
Buiten de stadgrenzen bevindt zich het zomerpaleis. Het uitgestrekte terrein werd tijdens de Qing-dynastie door de keizer gebruikt Als hij in de zomer de Verbodenstad wilde ontvluchten. We betreden het Zomerpaleis via de Oostelijke paleispoort en staan in oog met de zaal van liefdadigheid en Lang leven. De bronzenbeelden omvatten het symbool confucianistische deugd. Vervolgens wandelen we langsheen de Oostelijke Paleizen Zoals de zaal van de Jadengolfjes en de zaal van vreugde en lang leven. Vanaf de zaal van vreugde en lang leven zigzagd een lange gang Naar de Langlevenheuvel De balken in deze 728 meter lange gang zijn versierd Met meer dan 14.000 pittoreske schilderingen met landschappen en ander scenes. Af en toe wordt de gang onderbroken door 4 paviljoen welk ook prachtig versierd zijn. De lage gang volgt de oevers van het meer. We komen aan bij de langlevenhuvel Een fraaie sierpoort markeert de toegang tot religieuze gebouwen. Achter de sierpoort bevindt zich de Poort van de Scheidende Wolken. De tempel werd gebouwd op een kunstmatige heuvel om het uitzicht te verbeteren ten tijde van Qian-long. De toren van De Zoete Geur van de Boeddha domineert de heuvel. Er achter staat de tempel van de Zee der Wijsheid. We bereiken het uiterste westen van de lange gang. Hier ligt de Marmeren Boot ook wel bekend als de Boot van Reinheid en Verlichting. Het bouwwerk op de boor is gemaakt van wit geschilderd hout. We keren terug naar de Oostoever via een boortocht over het Kunmingmeer. Aan de Oostelijke oevers brengen we een bezoek aan het zuidmeereiland Aan de oevers ligt een grote bronzen os daderend van 1755. Men geloofde dat hij het water kalmeerde en zo overstromingen voorkwam. De brug van Zeventien Bogen maakt de verbinding tussen het zuidereiland en het vasteland. Op elk van de 544 spijlen staat een marmeren leeuw.
Tegen het einde van de dag brengen we een bezoek aan de Tempel van de Hemel. Deze tempel ligt in een van de mooiste parken van Beijing. Vele gepensioneerde Chinezen komen hier de dag doorbrengen. De houten galerij geeft toegang tot het tempelcomplex Waar de aarde gesymboliseerd door de vierkante vormen In contact staat met de hemel , gesymboliseerd door de ronde top. De tempel van de hemel of Tian Tan werd voltooid tijdens de Mingdynastie. De Qinian Dian of gebedszaal voor de goed oogst is de plaats waar de keizer om een goede oogst bad. 3 marmeren lagen met een doorsnede van 90 m tonen de keizerlijke status van het gebouw. De 3 ronde daken symboliseren de lucht en rood staat voor de keizerlijke kleur. De 4 drakenbronzenzuilen in het midden symboliseren de 4 seizoenen. De 24 kleine zuilen er om heen, de uren van de dag De nacht voor de keizer om een goed oogst kwam bidden bracht hij door in de zaal van Onthouding. Voor dit alles werd jij in een gele Chinese draagstoel in bijna complete stilte Langs de met luiken gesloten huizen naar het tempel gebracht. Een versierde poort met prachtig gewelf breng ons naar het keizerlijk Hemelgewelf Het is een rond gebouw dat gebruikt werd om ceremonieel materiaal in op te slaan. Het is ook de bewaarplaats van de Geestentabletten. Het keizerlijk Hemelgewelf is omring door de perfecte ronde echomuur. Die de zelfde geluidseffecten heeft als men wel in Europese kathedralen aantreft, waar zelfs een fluistering helemaal aan de andere zijde hoorbaar is. Hoewel de Quian Dian beschouwd wordt als de parel van het complex. Wordt de aandacht voor gevestigd op het enorme 3 etages hoge Ronde Altaar. Het Altaar bestaat uit marmeren platen die in 9 concentrisch cirkels gelegd zijn. Elke marmeren cirkel bevat weer een veelvoud van 9 cirkels Het midden van het altaar symboliseert het centrum van de wereld. De rode trappenbrug bevindt zich op de middenas van het tempelcomplex. We verlaten de Tempel van de Hemel via de ZuidelijkHemelse poort. De oostelijk ingang is voor de keizer, de westelijke voor de beamten en de middeste voor de Goden.
Beijing